sobota, 10 sierpnia 2013

Zupa jarzynowa z brokułami i fasolką szparagową



     Dziś nasza ulubiona zupa jarzynowa. Lato w pełni więc można ją dowolnie komponować. Ja uwielbiam brokuły i kalafior pod każdą postacią, a  Wy jakie macie swoje ulubione warzywa?
    


SKŁADNIKI NA 4 DUŻE PORCJE:

  •  4 skrzydełka
  • 2 nieduże marchewki pokrojone w krążki
  • pół małego selera pokrojonego w paseczki
  • parę różyczek brokuła
  • parę różyczek kalafiora
  • 1 mała pietruszka pokrojona w paseczki
  • 6 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • garść fasolki szparagowej pokrojonych 
  • kawałek pora pokrojonego w pół-krążki
  • pół pęczka koperku posiekanego
  • łyżka masła
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • około 100 ml śmietany
  • około 2,5 litrów wody 




  • Sposób wykonania:
  Mięso zalać 2,5 litra wody, zagotować i zszumować. dodać 

ziele angielskie,liść laurowy i fasolkę szparagową. Na maśle 

powoli dusić seler, por,marchew i po 10 minutach 

ziemniaki.dodajemy do wywaru i dokładamy resztę warzyw. 

Przyprawiamy do smaku.Gotujemy około 20 minut aż 

warzywa będą miękkie. W miseczce do śmietany dodajemy 

szczyptę soli i hartujemy śmietanę ciepłą zupą, dopiero 

dolewamy ją do zupy(nie zważy się).





    SMACZNEGO






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz