Dziś nasza ulubiona zupa jarzynowa. Lato w pełni więc można ją dowolnie komponować. Ja uwielbiam brokuły i kalafior pod każdą postacią, a Wy jakie macie swoje ulubione warzywa?
SKŁADNIKI NA 4 DUŻE PORCJE:
- 4 skrzydełka
- 2 nieduże marchewki pokrojone w krążki
- pół małego selera pokrojonego w paseczki
- parę różyczek brokuła
- parę różyczek kalafiora
- 1 mała pietruszka pokrojona w paseczki
- 6 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę
- garść fasolki szparagowej pokrojonych
- kawałek pora pokrojonego w pół-krążki
- pół pęczka koperku posiekanego
- łyżka masła
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- około 100 ml śmietany
- około 2,5 litrów wody
- Sposób wykonania:
ziele angielskie,liść laurowy i fasolkę szparagową. Na maśle
powoli dusić seler, por,marchew i po 10 minutach
ziemniaki.dodajemy do wywaru i dokładamy resztę warzyw.
Przyprawiamy do smaku.Gotujemy około 20 minut aż
warzywa będą miękkie. W miseczce do śmietany dodajemy
szczyptę soli i hartujemy śmietanę ciepłą zupą, dopiero
dolewamy ją do zupy(nie zważy się).
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz