SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 1 udko kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka przecieru pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 2 żółte papryki
- po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- sól,
- olej do smażenia
- po 1 szklance mąki i mleka
- 2 jajka
- vegeta
- 100 g tartego sera
- 100 g serka topionego o smaku śmietankowym
- 2 łyżki śmietany + 3 do dekoracji
- po 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, bazylii i szczypioru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Obraną i pokrojoną włoszczyznę, udko, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe zalać 1 litrem wody. Gotować ok 40 minut. Wywar przecedzi. dodać pomidory z puszki i przecier. Zagotować. Doprawić vegetą, połową bazylii i posiekanym czosnkiem.
- Przygotować naleśniki: mąkę wsypać do miski, wbić jajka. Wlać po szklance mleka i wody. Składniki zmiksować. Odstawić pod przykryciem na ok 10 minut Następnie patelnię posmarować olejem i wylewać na nią porcje ciasta. Naleśniki smażyć na złoto.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Oba rodzaje sera połączyć w misce z resztą bazylii, natką pietruszki i szczypiorkiem. Do zawartości naczynia dołożyć 2 łyżki śmietany. paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Składniki wymieszać. Następnie farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Naleśniki posmarować przygotowanym farszem serowo - ziołowym, a następnie zwinąć. Ruloniki pokroić, po czym nabić na wykałaczki lub drewniane patyczki do szaszłyków.
- Zupę rozlać do misek. Udekorować kleksami śmietany. Podawać z szaszłykami.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz