poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Pomidorowa inaczej z szaszłykami z naleśników




SKŁADNIKI na 4 porcje:
  • 1 udko kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka przecieru pomidorowego 
  • 3 liście laurowe
  • 2 żółte papryki
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,
  • olej do smażenia
  • po 1 szklance mąki i mleka
  • 2 jajka
  • vegeta
  • 100 g tartego sera
  • 100 g serka topionego o smaku śmietankowym
  • 2 łyżki śmietany + 3 do dekoracji
  • po 3 łyżki  posiekanej natki pietruszki, bazylii i szczypioru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  •  Obraną i pokrojoną włoszczyznę, udko, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe zalać 1 litrem wody. Gotować ok 40 minut. Wywar przecedzi. dodać pomidory z puszki i przecier. Zagotować. Doprawić vegetą, połową bazylii i posiekanym czosnkiem. 
  • Przygotować naleśniki: mąkę wsypać do miski, wbić jajka. Wlać po szklance mleka i wody. Składniki zmiksować. Odstawić pod przykryciem na ok 10 minut Następnie patelnię posmarować olejem i wylewać na nią porcje ciasta. Naleśniki smażyć na złoto.

  • Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Oba rodzaje sera połączyć w misce z resztą bazylii, natką pietruszki i szczypiorkiem. Do zawartości naczynia dołożyć 2 łyżki śmietany. paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Składniki wymieszać. Następnie farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Naleśniki posmarować przygotowanym farszem serowo - ziołowym, a następnie zwinąć. Ruloniki pokroić, po czym nabić na wykałaczki lub drewniane patyczki do szaszłyków.

  •  Zupę rozlać do misek. Udekorować  kleksami śmietany. Podawać z szaszłykami.

               Efekt końcowy:





SMACZNEGO 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz