Bardzo dobre, tanie i łatwe ciasto, które uda się każdemu. Zamiast brzoskwiń można dodać każdy owoc. Cały koszt to około 12 zł, na dużą blachę 40x24 cm. Za jedną porcję wychodzi 0,70 zł.
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 1,5 kostki margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 1 puszka brzoskwiń (lub 1 kg świeżych)
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 750 ml mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany
4 szklanki mąki dokładnie wymieszaj z 4 łyżkami kakao, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli, po czym dodaj 1 szklankę cukru, posiekaną margarynę, 4 żółtka, śmietanę.
Szybko zagnieć ciasto o jednolitym kolorze. Maskę podziel na 2 części.
Jedną włóż do zamrażalnika na ok. 30 minut, a pozostałe na 10 minut do lodówki, po czym wylep nim blaszkę, dociskając mocno do blaszki. Brzoskwinie odcedź i pokrój w duże księżyce.
Do 250 ml mleka wsyp 2 opakowania budyniu waniliowego i wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj i wlej do niego budyń. Gotuj do uzyskania gęstej masy, cały czas mieszając. Wierzch ciasta posyp 2 łyżeczkami bułki tartej, po czym ułóż cząstki brzoskwini. Gorący budyń wyłóż na owoce i równomiernie go rozprowadź.
Następnie ciasto z zamrażalnika zatrzeć ma tarce i posyp nim masę budyniową. Piec ok. 50 minut w temperaturze 170°C. Po ostudzeniu pokrój na porcje.
EFEKT KOŃCOWY:
Bardzo fajny przepis, na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń