sobota, 27 lipca 2013

Czekoladowe ciasto z budyniem i brzoskwiniami


Bardzo dobre, tanie i łatwe ciasto, które uda się każdemu. Zamiast brzoskwiń można dodać każdy owoc. Cały koszt to około 12 zł, na dużą blachę 40x24 cm. Za jedną porcję wychodzi 0,70 zł.

Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1,5 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1 puszka brzoskwiń (lub 1 kg świeżych)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 750 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany





4 szklanki mąki dokładnie wymieszaj z 4 łyżkami kakao, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli, po czym dodaj 1 szklankę cukru, posiekaną margarynę, 4 żółtka, śmietanę. 


Szybko zagnieć ciasto o jednolitym kolorze. Maskę podziel na 2 części. 

Jedną włóż do zamrażalnika na ok. 30 minut, a pozostałe na 10 minut do lodówki, po czym wylep nim blaszkę, dociskając mocno do blaszki. Brzoskwinie odcedź i pokrój w duże księżyce.


 Do 250 ml mleka wsyp 2 opakowania budyniu waniliowego i wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj i wlej do niego budyń. Gotuj do uzyskania gęstej masy, cały czas mieszając. Wierzch ciasta posyp 2 łyżeczkami bułki tartej, po czym ułóż cząstki brzoskwini. Gorący budyń wyłóż na owoce i równomiernie go rozprowadź.


 Następnie ciasto z zamrażalnika zatrzeć ma tarce i posyp nim masę budyniową. Piec ok. 50 minut w temperaturze 170°C. Po ostudzeniu pokrój na porcje.




EFEKT KOŃCOWY:



2 komentarze: