piątek, 26 lipca 2013

Bułeczki maślane



Dzisiaj wpadłam na pomysł, że nie kupię bułek ze sklepu, lecz zrobię je sama z wypróbowanego przepisu mojej mamy. Pamiętam jak w dzieciństwie jadłyśmy je z siostrą w każdą niedziele, postanowiłam tą tradycje wprowadzić do naszego domu.
Bułeczki smakują wyśmienicie, a przy ich robieniu jest dużo zabawy i miło spędzony czas z rodziną.  


Składniki potrzebne do bułeczek:

  • 1 szklanka letniego mleka 
  • 110 g miękkiego masła 
  • 2  łyżki cukru 
  • 2 jajka, roztrzepane 
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki suchych drożdży ( to jest 12 g) lub 24 g świeżych


Sposób przygotowania:


Wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności. Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, aż podwoi się objętość. Po tym czasie ciastko podzielić na 12- 16 części (w zależności jakie chcesz duże bułki). Bułeczki wyłożyć na blaszkę, pozostawiając między niemi odstęp. Przykryć i pozostawić, aż ponownie wielkość się podwoi, czyli około 45 minut, po tym czasie bułki powinny się stykać. Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, piec około 20- 25 minut w temperaturze 185ᵒC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Strudzić na kartce.

Bułeczki przed upieczeniem można posypać dowolnymi ziarnami np.: sezamem, makiem, słonecznikiem.

SMACZNEGO


Efekt końcowy:


2 komentarze: