środa, 31 lipca 2013

Tarta z brokułami, pomidorem i czerwoną cebulą



          Dzisiaj przepis na pyszną tartę z brokułami. 
Tak naprawdę nadzienie do tarty możemy zrobić z czego 
tylko chcemy i lubimy.
Pomysł na szybki i łatwy obiad, wspaniały zamiennik tradycyjnej pizzy.


Składniki:


Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • 100 g margaryny
  • 6-8 łyżek wody


Nadzienie:
  • 200 g brokuł ( mogą być mrożone)
  • 2 czerwone cebulki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 200 g żółtego tartego sera
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 0,5 łyżeczki papryki czerwonej
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 0,5 łyżeczki kucharka
  • ząbek czosnku
  • pomidor
  • zielona i czerwona papryczka pepperoni( dla osób lubiących ostre dania )




 Wykonanie

Ciasto: 
Mąkę na sypać na stolnice i zagnieść z margaryna i woda. Wyrobione ciasto odstawić przykryte na minimum 10 min do lodówki.




Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować lub ugnieść palcami w formie do tarty. Następnie ciasto nakłuć widelcem i zapiec w piekarniku bez nadzienia przez 10-15 min. w temperaturze 180 stopni




Nadzienie: 
Obierz, wyczyść i pokrój warzywa. Ugotuj brokuły  przez ok 2 min. Odcedź warzywa z wody w durszlaku. Jaja ubij lekko z mlekiem. Dopraw sola, słodką papryką, kucharkiem,   i gałka muszkatołową.


Wyciągnij ciasto z piekarnika, ułóż na nim warzywa i posyp serem. Wlej masę jajeczna.



Tarte piecz w 200 stopniach przez 20-30 min na zloty kolor aż masa jajeczna się zetnie.




Efekt końcowy







Życzę smacznego 


2 komentarze:

  1. Dziękuje tarta jest pyszna i świetny pomysł, żeby przemycić dzieciom trochę warzyw. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń