Dzisiaj przepis na pyszną tartę z brokułami.
Tak naprawdę nadzienie do tarty możemy zrobić z czego
tylko chcemy i lubimy.
Pomysł na szybki i łatwy obiad, wspaniały zamiennik tradycyjnej pizzy.
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 100 g margaryny
- 6-8 łyżek wody
Nadzienie:
- 200 g brokuł ( mogą być mrożone)
- 2 czerwone cebulki
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- 200 g żółtego tartego sera
- 200 g wędzonej kiełbasy
- 0,5 łyżeczki papryki czerwonej
- 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki kucharka
- ząbek czosnku
- pomidor
- zielona i czerwona papryczka pepperoni( dla osób lubiących ostre dania )
Wykonanie
Ciasto:
Mąkę na sypać na stolnice i zagnieść z margaryna i woda. Wyrobione ciasto odstawić przykryte na minimum 10 min do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować lub ugnieść palcami w formie do tarty. Następnie ciasto nakłuć widelcem i zapiec w piekarniku bez nadzienia przez 10-15 min. w temperaturze 180 stopni
Nadzienie:
Obierz, wyczyść i pokrój warzywa. Ugotuj brokuły przez ok 2 min. Odcedź warzywa z wody w durszlaku. Jaja ubij lekko z mlekiem. Dopraw sola, słodką papryką, kucharkiem, i gałka muszkatołową.
Wyciągnij ciasto z piekarnika, ułóż na nim warzywa i posyp serem. Wlej masę jajeczna.
Ciasto:
Mąkę na sypać na stolnice i zagnieść z margaryna i woda. Wyrobione ciasto odstawić przykryte na minimum 10 min do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować lub ugnieść palcami w formie do tarty. Następnie ciasto nakłuć widelcem i zapiec w piekarniku bez nadzienia przez 10-15 min. w temperaturze 180 stopni
Nadzienie:
Obierz, wyczyść i pokrój warzywa. Ugotuj brokuły przez ok 2 min. Odcedź warzywa z wody w durszlaku. Jaja ubij lekko z mlekiem. Dopraw sola, słodką papryką, kucharkiem, i gałka muszkatołową.
Wyciągnij ciasto z piekarnika, ułóż na nim warzywa i posyp serem. Wlej masę jajeczna.
Tarte piecz w 200 stopniach przez 20-30 min na zloty kolor aż masa jajeczna się zetnie.
Życzę smacznego
ŚWIETNE!
OdpowiedzUsuńDziękuje tarta jest pyszna i świetny pomysł, żeby przemycić dzieciom trochę warzyw. pozdrawiam
OdpowiedzUsuń