ciekawostki

Oregano wywodzi się z Europy i Środkowego Wschodu. Oregano to grecka nazwa, dość popularnej w naszym kraju, lebiodki pospolitej. Znaczy tyle co "oros" - góra i "ganos" - ozdoba (ozdoba góry), ze względu na miejsca, w których rosło. Oregano do dziś pokrywa greckie wzgórza rozsiewając piękny zapach. Wyróżnia się kilka gatunków oregano, każdy o innym zapachu.
     Oregano charakteryzuje się przyjemnym zapachem oraz korzennym smakiem. Zioło to jest stosowane w potrawach z pomidorami, w pizzach, omletach. W potrawach z makaronów ( np. spaghetti ), we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zawiesistych zup, pieczonych mięs z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Zalicza się je do podstawowych przypraw kuchni włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej.
     W Polsce jest jedną z bardziej znanych przypraw. Pełni także ważne funkcje w ziołolecznictwie: głównie w przypadkach zatruć, a także bólów głowy i zębów. Wspomaga także leczenie układu oddechowego. 

Rozmaryn- Pochodzi z południowej Europy i obszaru śródziemnomorskiego.Dodajemy go na początku gotowania, żeby zapach przeniknął całe danie. Pasuje do pieczonych warzyw i mięs. Rozmaryn jest świetny i świeży, i suszony. Latem można przyprawiać świeżym rozmarynem sałatki, napoje i desery owocowe, które dzięki temu nabierają wytrawnego, orzeźwiającego smaku.
Rośliny od wielu wieków uprawiane ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych. Wykorzystywane są jako przyprawy oraz w lecznictwie. Wodny lub alkoholowy wyciąg z rozmarynu i tymianku używany był jako środek odmładzający i odświeżający cerę.




Bazylia-  Ojczyzną bazylii są Indie i Persja. Do Europy bazylię przywieźli żołnierze Aleksandra Wielkiego wracający z wypraw wojennych z Azji, w IV wieku p.n.e... Do Polski przybyła prawdopodobnie z Włoch w XVI w.
          Zarówno bazylia świeża jak i suszona nadaje się do działań kuchennych.  Kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską, przede wszystkim ze spaghetti. Mała ilość wystarczy do nadania balsamicznego aromatu. Smak typowo korzenny, momentami bardzo słodka.
 . Bazylia wchodzi w skład ziół prowansalskich, dodaje się do potraw pod koniec gotowania. . Bazylia bardzo dobrze komponuje się z cebulą i czosnkiem. 
 Łagodzi dolegliwości żołądkowe,, pobudza apetyt, przyśpiesza trawienie, działa rozkurczowo.
 Wieńce z bazylii, symbolizujące miłość znajdowano w staroegipskich grobowcach. Otrzymywany z jej ziela olejek eteryczny stosowany jest w perfumerii.




Pieprz- Pieprz pochodzi z Indii, w średniowieczu był przyprawą królów i magnatów. Kupowano go na wagę złota. Po opłynięciu Afryki przez Portugalczyków i otwarciu drogi morskiej do Indii w końcu XV wieku, jego cena gwałtownie spadła. 
Pieprz jest przyprawą uniwersalną, dodawać go można niemal do wszystkich pieczeni, marynat i sosów. Szczypta tej przyprawy ożywia smak tłustych rosołów i czyni je lżej strawnymi. Wiele sałatek i jarzyn dopiero dzięki odrobinie pieprzu zyskuje pełnie smaku
Pieprz mielony dodaje się pod koniec gotowania, natomiast pieprz ziarnisty na początku gotowania potraw.
 Pieprz ma również wiele pozytywnych właściwości. Przede wszystkim pobudza trawienie. Dawniej używano wywarów z pieprzu do zbijania gorączki




Czosnek- Pochodzi prawdopodobnie ze stepowej części Azji Środkowej, skąd rozprzestrzenił się na całą Azję i basen Morza Śródziemnego.  
Czosnek  swoje wszechstronne zastosowanie potwierdza jako dodatek do wędlin, ryb, zup (barszczów, żurów), sosów, warzyw. Smak i intensywny zapach łagodnieją pod wpływem temperatury. Dlatego należy pamiętać, że do gotowania czy pieczenia trzeba go dodać nieco więcej niż do potraw podawanych na zimno.
   Korzystny wpływ czosnku na stan zdrowia znany jest już od starożytności. Posiada on ponad 200 substancji wartościowych dla zdrowia, m.in. witaminy, składniki mineralne, aminokwasy i enzymy. Regularne przyjmowanie czosnku pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, chroniąc w ten sposób wewnętrzne ściany naczyń krwionośnych przed złogami cholesterolu.
    Ma on działanie również przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz