Aby chleb był długo świeży, należy do chlebaka włożyć połowę jabłka. Owoc zwiększy wilgotność powietrza i dlatego pieczywo tak szybko nie wyschnie.
Jak przechować połowę cebuli?
Jeżeli nie dasz rady wykorzystać całej cebuli podczas przygotowania danej potrawy, wystarczy odpowiednio ją zapakować, wtedy można trzymać ją nawet kilka dni. Warzywo posmaruj masłem w miejscu przecięcia, po czym owiń folią aluminiową i włóż do lodówki. W ten sposób nic nie musisz wyrzucać.
Jak zrobić, aby biszkopt był wypukły?
Często wierzch ciasta jest bardziej wyrośnięty w środku niż przy brzegach. Jeśli chcesz go wyrównać musisz jeszcze ciepły biszkopt odwrócić razem z formą spodem do góry i zostawić na kilka, kilkanaście minut. To szybka i bardzo skuteczna metoda.
Co zrobić, żeby suche rodzynki nie były suche?
Aby rodzynki znów stały się miękkie, wystarczy włożyć je na około 30 minut do soku wyciśniętego z cytryn, bądź do bardzo zimnej wody, w której jest odrobinę kwasku cytrynowego. Można je również zalać naparem z herbaty, w ten sposób nic w naszej kuchni się nie zmarnuje.
Co zrobić, aby ciasto drożdżowe nie było suche?
Z pewnością nie raz zdarzyło się wam, że wasze ulubione ciasto drożdżowe wyszło suche. Aby tak się nie stało musisz zrobić tak: do piekarnika wstaw niedużą blaszanką miskę z wodą. Dzięki temu ciasto będzie pulchne i wilgotne.
Co zrobić, aby polewa nie pękała?
Często zdarza się, w momencie krojenia tortu, że polewa pęka lub kruszy się. Jeśli chcesz temu zapobiec musisz przed każdym cięciem nóż włożyć do gorącej wody. Czekolada pod wpływem ciepła roztapia się w miejscu gdzie przyłożymy nasz nóż. W ten sposób można również pokroić ciasto, bądź tort, które są udekorowane bitą śmietaną lub kremem.
Jeżeli chcesz, żeby owoce wyglądały jeszcze smaczniej, wystarczy, że polejesz je odrobiną tężącej galaretki lub posmarować wodą wymieszaną z cukrem lub miodem. Dzięki temu owoce nabiorą cudownego połysku i będą udaną dekoracją na różnego rodzaju wypiekach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz