Niedawno szukałam ciekawej przekąski, aby mogła zjeść również moja córka, która jest wegetarianką. W każdym momencie można zrobić, bo wszystko trwa zaledwie 30 minut. Danie jest tak łatwe do przygotowania, że mogą je robić dzieci. Warzywa można wybierać dowolne, od pomidorów po ogórki konserwowe,pieczarki i kukurydzę. Jeśli ktoś ma ochotę może również dodać szynkę, boczek lub inne mięso.
Składniki:
- ciasto francuskie( jedno opakowanie)
- papryka ( ja dałam zieloną, ale może być każda)
- kukurydza
- ser w plastrach( około 8 plastrów)
- ketchup 3 łyżki
- bazylia
- oregano
- kucharek
- rozmaryn
- czosnek ( ja dałam w granulkach)
- jajko do smarowania
Sposób przygotowania:
Mieszamy ketchup z bazylią, oregano, kucharkiem oraz rozmarynem. Rozkładamy płat ciasta francuskiego tak, aby móc posmarować naszym sosem.
Gdy posmarujemy nasze ciasto rozkładamy ser na połówce lub całej powierzchni.
Na ser kładziemy warzywa lub mięso.
Wszystko delikatnie składamy,możemy pomagać sobie
papierem na którym leży ciasto francuskie.
Na koniec kroimy naszą "roladkę" na 1,5 cm szerokość . Trzeba to robić ostrożnie, ponieważ farsz wypada ze środka. Smarujemy każdego ślimaczka roztrzepanym jajkiem. Wkładamy nasze ślimaki do nagrzanego piekarnika na 20 minut w temperaturze 180°C.
Ślimaczki są pyszne na ciepło jak i na zimno.
Efekt końcowy:
Ciekawy przepis, niestety nie radzę sobie w kuchni ;)) Może kiedyś xD
OdpowiedzUsuńcomplywithyourdreams.blogspot.com/
Przepyszne. Polecam
OdpowiedzUsuńŚWIETNIE SMAKUJE I WYGLĄDA :)
OdpowiedzUsuńPOLECAM
Super!
OdpowiedzUsuńDziękuje wszystkim. Ślimaczki są pyszne na ciepło i na zimno. Polecam i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń