Składniki:
- 6 szt jaja
- 1,5 szkl mąka
- 1,5 szkl cukier
- 6 łyżka olej
- 1,5 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 słoik dżem
- cukier puder
- cukier waniliowy
- 2 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki sok z cytryny
- 2 łyżeczki wody
- 0,5 łyżeczki cukru
WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, mąkę, oliwę,
proszek do pieczenia, kakao, cukier waniliowy. Wszystko
dokładnie wymieszać, wlać na wcześniej przygotowaną
tortownicę. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
Po ostygnięciu biszkopt przekroić poziomo na dwie części.
Skropić delikatnie ponczem. Wyłożyć dżem na przekrojony
biszkopt.
Na to położyć drugą część biszkoptu delikatnie
przyciskając. Położyć szydełkową serwetkę (może być
kawałek koronki) i posypać cukrem pudrem.
Ostrożnie, a
zarazem energicznie ściągnąć serwetkę z ciasta.
EFEKT KOŃCOWY :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz