niedziela, 22 września 2013

Babka cytrynowa z toffi z makiem





SKŁADNIKI:
  •  1 szklanka cukru
  •  4 duże jajka
  •  2 szklanki maki
  •  1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 cytryna
  •  starta skórka z 1 cytryny 
  •  1 kostka margaryny 
  • 150 g toffi z makiem  
  • cukier puder do dekoracji


SPOSÓB WYKONANIA:
Oddziel jajka i żółtka. Margarynę z cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy żółtka i miksujemy. Dodaj wyciśnięty sok oraz starą skórkę z cytryny. Utrzyj do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Dodaj je delikatnie do masy tak, aby nie zważyła. Mieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do reszty składników. Mieszaj ostrożnie, ale tak, aby masa uzyskała jednolitą konsystencję. Drobno posiekaj cukierki. Przełóż ciasto do wysmarowanej formy (keksówki). Na wierzch posyp cukierkami. Ciasto wstawić do nagrzanego w 180°C. Piecz przez ok. 50 min. Po wyciągnięciu posyp babkę cukrem pudrem.




EFEKT KOŃCOWY:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz