- 9 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 9 łyżek oleju
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kremy czekoladowe
- mleko 600 ml
- winogron do dekoracji
- sok 0,5 z cytryny
- 3 łyżki wody
- łyżeczka cukru pudru
SPOSÓB WYKONANIA:
Białko ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, mąkę, olej, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać, wlać na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką i piec ok. 30 minut w 180°C. Biszkopt zostawić do ostygnięcia. W tym czasie zrobić krem według przepisu. Umyć i osuszyć winogron. Po ostygnięciu biszkopt pokroić wzdłuż na 3 części. Z soku z cytryny, wody i cukru pudru zrobić poncz, delikatnie nim skropić każdą część biszkoptu. Układać warstwami biszkopt. krem, biszkopt... Na wierzchu posypać cukrem pudrem i zrobić ozdobne kleksiki w rzędach. Na każdym kleksiku połóż winogrono.
EFEKT KOŃCOWY:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz