niedziela, 22 września 2013

Ciasto czekoladowe z winogronem





SKŁADNIKI:

  • 9 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 9 łyżek oleju
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kremy czekoladowe
  • mleko 600 ml
  • winogron do dekoracji
  • sok 0,5 z cytryny
  • 3 łyżki wody 
  • łyżeczka cukru pudru

SPOSÓB WYKONANIA:
Białko ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, mąkę, olej, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać, wlać na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką i piec ok. 30 minut w 180°C. Biszkopt zostawić do ostygnięcia. W tym czasie zrobić krem według przepisu. Umyć i osuszyć winogron. Po ostygnięciu biszkopt pokroić wzdłuż na 3 części. Z soku z cytryny, wody i cukru pudru zrobić poncz, delikatnie nim skropić każdą część biszkoptu. Układać warstwami biszkopt. krem, biszkopt... Na wierzchu posypać cukrem pudrem i zrobić ozdobne kleksiki w rzędach. Na każdym kleksiku połóż winogrono. 




EFEKT KOŃCOWY:










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz