niedziela, 22 września 2013

Pizzerinki z szynką i serem


SKŁADNIKI (na około 20 sztuk):

1/2 kg mąki pszennej



mniej niż pół kostki drożdży 


1,5 szklanki wody o temp. pokojowej 

3 łyżki oliwy (czym więcej oliwy tym bardziej ciasto 

będzie 

chrupiące )

1/2 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka oregano

składniki na sos: 

mały przecier pomidorowy

3 łyżki oliwy

4 łyżki wody

3 łyżeczki ziół prowansalskich

 3 ząbków czosnku 

1 łyżeczka bazylii 

pieprz do smaku

DODATKI

ser ok. 200 g

szynka około 150 g





SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Drożdże rozrabiamy z wodą i cukrem. Do miski wsypujemy przesianą mąkę , rozrobione drożdże, olej, sól i oregano. Zagniatamy ciasto , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia ciasta. Następnie uformuj z niego krążki, posmaruj sosem i ułóż na nie szynkę i ser. Piecz ok. 30 minut w temp. 170°C.

EFEKT KOŃCOWY:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz