SKŁADNIKI (na około 20 sztuk):
1/2 kg mąki pszennej
mniej niż pół kostki drożdży
1,5 szklanki wody o temp. pokojowej
3 łyżki oliwy (czym więcej oliwy tym bardziej ciasto
będzie
chrupiące )
1/2 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oregano
składniki na sos:
mały przecier pomidorowy
3 łyżki oliwy
4 łyżki wody
3 łyżeczki ziół prowansalskich
3 ząbków czosnku
1 łyżeczka bazylii
pieprz do smaku
DODATKI
ser ok. 200 g
szynka około 150 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Drożdże rozrabiamy z wodą i cukrem. Do miski wsypujemy przesianą mąkę , rozrobione drożdże, olej, sól i oregano. Zagniatamy ciasto , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia ciasta. Następnie uformuj z niego krążki, posmaruj sosem i ułóż na nie szynkę i ser. Piecz ok. 30 minut w temp. 170°C.
EFEKT KOŃCOWY:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz