czwartek, 12 września 2013

mielone w cieście francuskim


SKŁADNIKI NA  7 SZTUK :

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 łyżeczki kucharka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • pieprz
  • 2 ząbki przeciśniętego czosnku

WYKONANIE:

Mięso mielone przyprawiamy kucharkiem, majerankiem, bazylią, pieprzem i czosnkiem. Dodajemy wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę,jajko i dobrze łączymy wszystkie składniki. 

Ciasto dzielimy na cienkie paseczki układamy wzdłuż siebie 3 paski. Na końcach drugie 3 (jedna trójka pionowo,a druga poziomo)

 

Na tak ułożone ciasto kładziemy przyprawione mięso wielkości malej brzoskwinki ( dość płasko).


     Paski ciasta przeplatamy jak w koszyczku.



         Pozostałą część pasków układamy pod kotletami.





Tak przygotowane kotleciki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

EFEKT KOŃCOWY:





SMACZNEGO ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz