Dziś pieczona łopatka wieprzowa. Żeby urozmaicić przed włożeniem jej do piekarnika zamarynowałam ją w zalewie musztardowo-ziołowej,a następnie upiekłam w rękawie.
zaraz po upieczeniu pieczeń powinna "odpocząć" przez około 10-15 minut, aby soki wewnątrz niej równomiernie się rozeszły, co gwarantuje jej soczystość i kruchość. Łopatka świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub dodatek do świeżego domowego chleba.
Składniki
Marynata
- 3 łyżki musztardy rosyjskiej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- Po 1 łyżeczce: bazylii, ziół prowansalskich i rozmarynu
- przyprawa typu kucharek do smaku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 duże pokruszone liście laurowe
Sposób przyrządzenia:
tak przyrządzoną marynatą nacieramy mięso, które odstawiamy na przynajmniej 12 godzin do lodówki
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C
Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i dokładnie zawiązujemy, wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny.
Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw od góry i rumienimy wierzch, polewając mięso wytopionym sosem.
Przed pokrojeniem pozostawiamy pieczeń na ok. 10-15 min. aby mięso soczyste
Efekt końcowy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz