niedziela, 28 lipca 2013

Soczysta łopatka w marynacie musztardowej



  Dziś  pieczona łopatka wieprzowa. Żeby urozmaicić  przed włożeniem jej do piekarnika zamarynowałam ją w zalewie musztardowo-ziołowej,a następnie upiekłam w rękawie.   
   zaraz po upieczeniu pieczeń powinna "odpocząć" przez około 10-15 minut, aby soki wewnątrz niej równomiernie się rozeszły, co gwarantuje jej soczystość i kruchość. Łopatka świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub dodatek do świeżego domowego chleba.
  

Składniki

1,5 kg łopatki wieprzowej


Marynata
  • 3 łyżki musztardy rosyjskiej 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Po 1 łyżeczce: bazylii, ziół prowansalskich i rozmarynu
  • przyprawa typu kucharek do smaku 
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 duże pokruszone liście laurowe








Sposób przyrządzenia: 

tak przyrządzoną marynatą nacieramy mięso, które odstawiamy na przynajmniej 12 godzin do lodówki

Po tym czasie  nagrzewamy piekarnik do 180°C

Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i dokładnie zawiązujemy, wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny.

Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw od góry i rumienimy wierzch, polewając mięso wytopionym sosem.  





Przed pokrojeniem pozostawiamy pieczeń na ok. 10-15 min. aby mięso soczyste


Efekt końcowy: 





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz