Koszt całości ok. 14 zł
Ilość porcji 6
Koszt porcji 2,30 zł
Koszt jednego kotleta 0,58 gr
SKŁADNIKI NA KOTLETY (24 szt):
- 2 kg ziemniaków
- 3 łyżki mąki pszennej
- jajko
- łyżeczka papryki słodkiej
- ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki majeranku
- 2 niewielkie cebule
- 3 małe kiełbaski
- bułka tarta do panierowania
- sól i pieprz (do smaku)
SKŁADNIKI NA SOS:
- 30 dag pieczarek
- 100 ml śmietany
- kostka pieczarkowo-maślana
- liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- łyżka mąki
- 1,5 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W osolonej wodzie gotuj ziemniaki, żeby były bardzo miękkie i odparowane. Dokładnie utłucz ziemniaki (w między czasie kiełbaskę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć).
Dodaj do ziemniaków przyprawy, jajka i mąkę, po czym dokładnie wymieszaj. Na koniec, opcjonalnie wrzuć kiełbasę.
Dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety, po czym o panierowane w bułce tartej smaż na małym ogniu, aż się podrumienią z obu stron.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU:
Pokrój pieczarki w paseczki, podsmaż je, aż odparuje z nich woda. Dodaj posiekaną cebulę i chwilę podduś. Dolej wody, wrzuć przyprawy i gotuj. W osobnej miseczce mieszaj śmietanę, mąkę i pół szklanki zimnej wody. Całość przelej do pieczarek, by nie porobiły się grudki. Dopraw pieprzem, a jeśli chcesz solą. Doprowadź do wrzenia cały czas mieszając.
EFEKT KOŃCOWY:
SKŁADNIKI NA SURÓWKĘ:
- 1/4 średniej główki białej kapusty
- pół średniego pora (białej części)
- koperek
- marchewka
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- 3 łyżki kukurydzy
- majonez
- 0,5 łyżeczki cukru
Do Polski ziemniaki trafiły za pośrednictwem króla Jana III Sobieskiego, który przysłał je z Wiednia królowej Marysieńce. Były podarunkiem od cesarza austriackiego Leopolda I i pochodziły z cesarskich ogrodów. Musiało minąć jednak sporo czasu, by roślina ta stała się jednym z podstawowych produktów spożywczych, na co dzień przez miliony ludzi. Na większą skalę zaczęto uprawiać je w Polsce dopiero za panowania króla Augusta III Sasa. Dzisiaj mają szerokie zastosowanie w naszej kuchni i zjadamy je pod różnymi postaciami: gotowane, pieczone, duszone, tarte, mielone, faszerowane, w mundurkach... Przepisów bez liku, smakują do mięsa, ryb, grzybów, warzyw oraz jako główne danie w postaci zapiekanek z dodatkiem mleka, czy kefiru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz