poniedziałek, 29 lipca 2013

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym i surówką




Koszt całości ok. 14 zł
Ilość porcji 6
Koszt porcji 2,30 zł
Koszt jednego kotleta 0,58 gr



SKŁADNIKI NA KOTLETY (24 szt):

  • 2 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • jajko
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 2 niewielkie cebule
  • 3 małe kiełbaski
  • bułka tarta do panierowania
  • sól i pieprz (do smaku)
SKŁADNIKI NA SOS:
  • 30 dag pieczarek
  • 100 ml śmietany
  • kostka pieczarkowo-maślana 
  • liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • łyżka mąki
  • 1,5 szklanki wody


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W osolonej wodzie gotuj ziemniaki, żeby były bardzo miękkie i odparowane. Dokładnie utłucz ziemniaki (w między czasie kiełbaskę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć). 


Dodaj do ziemniaków przyprawy, jajka i mąkę, po czym dokładnie wymieszaj. Na koniec, opcjonalnie wrzuć kiełbasę. 

 Dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety, po czym o panierowane w bułce tartej smaż na małym ogniu, aż się podrumienią z obu stron.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU:
Pokrój pieczarki w paseczki, podsmaż je, aż odparuje z nich woda. Dodaj posiekaną cebulę i chwilę podduś. Dolej wody, wrzuć przyprawy i gotuj. W osobnej miseczce mieszaj śmietanę, mąkę i pół szklanki zimnej wody. Całość przelej do pieczarek, by nie porobiły się grudki. Dopraw pieprzem, a jeśli chcesz solą. Doprowadź do wrzenia cały czas mieszając.


EFEKT KOŃCOWY:




SKŁADNIKI NA SURÓWKĘ:

  • 1/4 średniej główki białej kapusty
  • pół średniego pora (białej części)
  • koperek
  • marchewka
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki kukurydzy
  • majonez
  • 0,5 łyżeczki cukru


Do Polski ziemniaki trafiły za pośrednictwem króla Jana III Sobieskiego, który przysłał je z Wiednia królowej Marysieńce. Były podarunkiem od cesarza austriackiego Leopolda I i pochodziły z cesarskich ogrodów. Musiało minąć jednak sporo czasu, by roślina ta stała się jednym z podstawowych produktów spożywczych, na co dzień przez miliony ludzi. Na większą skalę zaczęto uprawiać je w Polsce dopiero za panowania króla Augusta III Sasa. Dzisiaj mają szerokie zastosowanie w naszej kuchni i zjadamy je pod różnymi postaciami: gotowane, pieczone, duszone, tarte, mielone, faszerowane, w mundurkach... Przepisów bez liku, smakują do mięsa, ryb, grzybów, warzyw oraz jako główne danie w postaci zapiekanek z dodatkiem mleka, czy kefiru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz