sobota, 27 lipca 2013

Makaron w sosie serowym




   Makarony uwielbiają go nie tylko Włosi, ale już cały świat. Za łatwość i szybkość przygotowania, za komponowanie się niemal ze wszystkimi produktami spożywczymi, za smak i pożywność.
   Na dodatek makaron sam w sobie nie jest tuczący. Ze 100 g suchych klusek po ugotowaniu otrzymujemy bowiem ok 300 g gotowego produktu, a więc porcję dla jednej osoby, która dostarcza jedynie ok. 350 kcal. Oczywiście gdy zestawimy go z tłustym sosem, wartość energetyczna dania znacznie zrośnie. Bierzmy jednak pod uwagę nie kaloryczność sosu, ale rodzaj tłuszczu użytego do jego przygotowania. Większość sosów, szczególnie tych włoskich, przyrządzana jest na na bazie oliwy z oliwek, która należy do najzdrowszych tłuszczów. 
  Ale chociaż włoskie receptury są naprawdę smaczne, nie ograniczajmy się jedynie do ich odtwarzania. 
Z użyciem makaronu w łatwy sposób może skomponować własne danie. To powinny docenić przede wszystkim osoby zapracowane, bo nie dość, że szybko mogą przygotować coś smacznego to jeszcze do tego celu wystarczy zwykle to, co jest pod ręką. Doprawdy super produkt. 


Koszt całego dania ok 10,60 zł
jedna porcja ok 2,60 zł

Czas przygotowania ok 20 minut

Składniki na 4 duże porcje:




Sos
- 4 kiełbaski śląskie
- 100 g serka topionego np paprykowy
- 2 małe papryki ( zielona, czerwona)
- 1 łyżeczka oregano
-                   rozmarynu
-                   papryki słodkiej
-                   kucharka
-                   suszonej bazylii 
- liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego 
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- 2 łyżki śmietany ( 12%)
- 2 szklanki wody

Makaron 0,5 kg 

Tą samą potrawę równie dobrze można przygotować bez kiełbasy, w wersji dla osób nie jedzących mięsa.  

Sposób przygotowania:
-Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku ( żeby woda zagotowała się szybciej sól dodaj gdy wrze). Dokładnie odcedź 
-Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki. Papryczki pokrój w kostkę, usuń nasionka. Kiełbaska również pokrojona w kostkę.


- Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp kiełbasę, czosnek i paprykę. Mieszając, przysmaż na średnim ogniu,by lekko się zrumieniły. Wlej dwie szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj przyprawy. Gotować ok 2 minut. Wrzucić serek topiony w małych kawałkach, gotować na małym ogniu aż serek się roztopi od czasu do czasu mieszając. Gdy serek będzie już dobrze roztopiony dodać śmietanę, gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu.


- Przełóż makaron na talerze, oprósz startym serem 
Do dekoracji można użyć świeżą bazylię lub natkę pietruszki



 Życzę Smacznego.















3 komentarze:

  1. Moja rodzinka uwielbia makarony, na dniach pewnie skorzystam z tego przepisu. Wygląda na łatwy i smaczny

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje, przepis naprawdę jest łatwy, a makaron z sosem smaczny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze robilam makaron z sosem serowym z zoletego sera i kremowki ale teraz sprobuje tego przepisu :))) wyglada apetycznie

    OdpowiedzUsuń