czwartek, 22 sierpnia 2013

kolorowe ciasto




Składniki na biszkopt:

  • 6 jajka
  • 6 łyżki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • dowolny aromat
  • 1,5 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku
  • 2 dowolne barwniki
  • 1 krem do tortów 
  • mleko (zależy ile jest potrzebne do kremu)
  • polewa czekoladowa  


Sposób wykonania:

 białka ubić ze szklanką cukru i zapachem. Do ubitej piany dodać  żółtka i olej , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko powoli wymieszać. Przelać na dwie równe części i do każdej dodać inny barwnik dokładnie wymieszać wylać na wysmarowaną płaską blachę (każde osobno) i piec około 30 minut w temperaturze 180°C. 

Zrobić krem według przepisu na opakowaniu.

Ostygnięte ciasto pokroić na równe paski krawędzie smarować kremem i tak składamy ciasto ,aby wyszła szachownica.


 
Po ułożeniu całego ciasta, polewamy je roztopioną polewą i schładzamy około godziny.






EFEKT KOŃCOWY:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz