Składniki na około 35 ciastek:
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (dodałam 3/4 szklanki)
- 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2,5 szklanki płatków owsianych
Sposób przygotowania:
- Masło miksujemy, następnie dodajemy biały cukier i dalej miksujemy. Dodajemy cukier trzcinowy z cukrem wanilinowym i ponownie zmiksować. Do zmiksowanego masła i cukru wrzucamy jajko i znów miksujemy.
- Do masy dodajemy resztę składników (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, płatki owsiane) i wszystko razem miksujemy.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut (jak zrobią się rumiane to znaczy że są już gotowe).
Efekt końcowy:
Życzę smacznego
Widac, że w miarę lepienia tych kulek dałaś sobie spokój z precyzyjnością xd Spróbuję przyrządzic te ciastka w wolnym czasie :] Uwielbiam owsiane <3
OdpowiedzUsuńchodnikiem-wszystkiego.blogspot.com
Tak kulki są może mało precyzyjnie zrobione, ale w mojej kuchni prawie wszystkie potrawy robię wspólnie z moimi dziećmi,a młodsza córka ma 5 lat więc trudno o zrobienie równych kulek.Ale dziękuje za komentarz i zapewniam, że ciasteczka są pyszne. Pozdrawiam
Usuń