czwartek, 8 sierpnia 2013

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną i porzeczkami



 
  Dziś piekłam ciasto na życzenia mojej córki która leży w szpitalu.  Zachciało jej się jabłecznika, ale chciałam go trochę zmieni i przemycić więcej owoców.I wyszło coś takiego.



   

                               KOSZT CAŁOŚCI OK - 14 ZŁ
                               KOSZT PORCJI OK - 1,20 ZŁ


SKŁADNIKI NA 12 PORCJI:


  • 5 JAJEK
  • 3/4 SZKLANKI MĄKI
  • 100 G CUKRU+2 ŁYŻKI
  • 1 OPAKOWANIE BUDYNIU WANILIOWEGO
  • 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1 i 1/2 KG JABŁEK 
  • 2 GALARETKI CYTRYNOWE
  • 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
  • 500 G KREMÓWKI
  • 4 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
  • 1 ŁYŻECZKA CUKRU Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ EWENTUALNIE CUKIER WANILIOWY
  • 2 OPAKOWANIA "ŚMIETAN-FIKSU" 
  • OK 2 GARŚCI PORZECZEK 


SPOSÓB ZROBIENIA:

  Białka ubić z solą. Stopniowo dodając 100 g cukru i żółtka, mieszając. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem. delikatnie połączyć.  
  Ciasto przelać do tortownicy ( tortownica posmarowana masłem i obsypana bułką tartą) i piec ok. 35 minut w temp. 165 stopni, po czym wystudzić oraz przeciąć wzdłuż na 2 równe części.




Poncz:
Łyżka soku z cytryny,łyżka wody i łyżeczka cukru.
wymieszać i delikatnie skropić biszkopt.




   Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i dusić ok. 20 min. Do jabłek wsypać 2 galaretki ( nie gotować tego) i 2 łyżki cukru, dokładnie wymieszać. 



 Wystudzoną lekko gęstniejącą masę wyłożyć na biszkoptowy spód i przykryć drugą częścią biszkoptu, delikatnie dociskając. 




  Kremówkę ubić. Pod koniec dodać cukier z wanilią,3 łyżki cukru pudru oraz  "śmietan-fiks". 





   Masę rozłożyć na cieście. Wierzch posypać porzeczkami wymieszanymi z 1 łyżką cukru pudru. (zamiast porzeczek mogą być inne owoce).





Całość zostawić do zastygnięcia.

EFEKT KOŃCOWY:






SMACZNEGO

2 komentarze: