Dziś piekłam ciasto na życzenia mojej córki która leży w szpitalu. Zachciało jej się jabłecznika, ale chciałam go trochę zmieni i przemycić więcej owoców.I wyszło coś takiego.
KOSZT CAŁOŚCI OK - 14 ZŁ
KOSZT PORCJI OK - 1,20 ZŁ
SKŁADNIKI NA 12 PORCJI:
- 5 JAJEK
- 3/4 SZKLANKI MĄKI
- 100 G CUKRU+2 ŁYŻKI
- 1 OPAKOWANIE BUDYNIU WANILIOWEGO
- 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
- SZCZYPTA SOLI
- 1 i 1/2 KG JABŁEK
- 2 GALARETKI CYTRYNOWE
- 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
- 500 G KREMÓWKI
- 4 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
- 1 ŁYŻECZKA CUKRU Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ EWENTUALNIE CUKIER WANILIOWY
- 2 OPAKOWANIA "ŚMIETAN-FIKSU"
- OK 2 GARŚCI PORZECZEK
Białka ubić z solą. Stopniowo dodając 100 g cukru i żółtka, mieszając. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem. delikatnie połączyć.
Ciasto przelać do tortownicy ( tortownica posmarowana masłem i obsypana bułką tartą) i piec ok. 35 minut w temp. 165 stopni, po czym wystudzić oraz przeciąć wzdłuż na 2 równe części.
Poncz:
Łyżka soku z cytryny,łyżka wody i łyżeczka cukru.
wymieszać i delikatnie skropić biszkopt.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i dusić ok. 20 min. Do jabłek wsypać 2 galaretki ( nie gotować tego) i 2 łyżki cukru, dokładnie wymieszać.
Wystudzoną lekko gęstniejącą masę wyłożyć na biszkoptowy spód i przykryć drugą częścią biszkoptu, delikatnie dociskając.
Kremówkę ubić. Pod koniec dodać cukier z wanilią,3 łyżki cukru pudru oraz "śmietan-fiks".
Masę rozłożyć na cieście. Wierzch posypać porzeczkami wymieszanymi z 1 łyżką cukru pudru. (zamiast porzeczek mogą być inne owoce).
Całość zostawić do zastygnięcia.
EFEKT KOŃCOWY:
SMACZNEGO
ile jajek do tego ciasta
OdpowiedzUsuń5 już wpisuję
OdpowiedzUsuń