sobota, 31 sierpnia 2013

bułki paluchy z sezamem



SKŁADNIKI NA 25 SZTUK:


  • 1 kg mąki
  • kostka drożdży
  • 2 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kucharka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki sezamu 
  • jajko do posmarowania
  • sezam do posypania


SPOSÓB WYKONANIA:

Drożdże rozrabiamy z wodą i cukrem. Do miski wsypujemy przesianą mąkę , rozrobione drożdże, olej, sól i przyprawy. Zagniatamy ciasto , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia ciasta.
Bierzemy po kawałku ciasta (wielkości ) i robimy z tego pasek, składamy na dwie równe części i zaplatamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. 



Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni około 15 minut.


EFEKT KOŃCOWY:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz