sobota, 17 sierpnia 2013

pieczeń rzymska z jajkiem




Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo wołowego
  • 3 jajka
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • czerstwa kajzerka
  • 150 g wędzonego boczku
  • suszony rozmaryn
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz i bułka tarta do formy


Sposób przygotowania:

  • Ugotować 3 jajka na twardo z dodatkiem soli, po czym zalać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia.
  • Kajzerkę moczyć przez kilka minut w misce. Kiedy zmięknie bardzo dokładnie ją odcisnąć.
  • Cebulę obrać, a następnie drobno pokroić. Zamiast zwykłej cebuli można użyć cebuli dymki ze szczypiorkiem.
  • Pokrojoną cebulę i odciśniętą bułkę dodać do zmielonego mięsa. Na końcu dołożyć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.

  • Mięso doprawić solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Zawartość naczynia starannie wymieszać.
  • Keksówkę posmarować tłuszczem i oprószyć bułkę tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć 1/2 doprawionej masy mięsnej. 
  • Wierzch mięsa wyrównać łyżką, a następnie na środku ułożyć ugotowane na twardo jajka lekko je docisnąć.


  • Jajka starannie przykryć pozostałą porcją mięsa. Wierzch delikatnie wyrównać.


  • Wędzony boczek pokroić w cienkie plasterki po czym ułożyć je na mięsie mielonym w taki sposób aby zachodziły na siebie. 


  • Pieczeń wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok godziny. 


Danie można podawać ze świeżym pieczywem.




EFEKT KOŃCOWY:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz