Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo wołowego
- 3 jajka
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- czerstwa kajzerka
- 150 g wędzonego boczku
- suszony rozmaryn
- sól
- pieprz
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Sposób przygotowania:
- Ugotować 3 jajka na twardo z dodatkiem soli, po czym zalać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia.
- Kajzerkę moczyć przez kilka minut w misce. Kiedy zmięknie bardzo dokładnie ją odcisnąć.
- Cebulę obrać, a następnie drobno pokroić. Zamiast zwykłej cebuli można użyć cebuli dymki ze szczypiorkiem.
- Pokrojoną cebulę i odciśniętą bułkę dodać do zmielonego mięsa. Na końcu dołożyć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Mięso doprawić solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Zawartość naczynia starannie wymieszać.
- Keksówkę posmarować tłuszczem i oprószyć bułkę tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć 1/2 doprawionej masy mięsnej.
- Wierzch mięsa wyrównać łyżką, a następnie na środku ułożyć ugotowane na twardo jajka lekko je docisnąć.
- Jajka starannie przykryć pozostałą porcją mięsa. Wierzch delikatnie wyrównać.
- Wędzony boczek pokroić w cienkie plasterki po czym ułożyć je na mięsie mielonym w taki sposób aby zachodziły na siebie.
- Pieczeń wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok godziny.
EFEKT KOŃCOWY:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz