sobota, 31 sierpnia 2013

kolorowe krokiety z mięsem,fetą i papryką




SKŁADNIKI NA OKOŁO 20 SZT:

naleśniki:

  • 5 szklanek mąki
  • 2 żółtka 
  • 3 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju 
 farsz:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 3 papryki (żółta,czerwona,zielona)
  • kostka fety
  • 1 łyżeczka kucharka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 3 ząbki wyciśniętego czosnku
  • pieprz i sól do smaku 
do panierowania:
bułka tarta 
2 jajka i pozostałe białka 
3 łyżki mleka  
olej do smażenia



SPOSÓB WYKONANIA:

Składniki na naleśniki połączyć i dobrze wymieszać. Odstawić ciasto na około 30 minut aby odpoczęło .
Po czym usmażyć naleśniki.

Mięso usmażyć przyprawić kucharkiem, czosnkiem ,pieprzem, ziołami prowansalskimi,paprykę pokroić w drobną kostkę i poddusić i połączyć z mięsem odstawić do ostygnięcia.
Ostygnięty farsz połączyć z rozdrobnioną fet, nakładać na naleśniki i zawijać. 
Jajka roztrzepać z odrobiną soli i mlekiem. zanurzyć naleśniki w jajku i obtoczyć w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju.

EFEKT KOŃCOWY:




SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz