poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Babeczki ziemniaczane z pomidorkiem koktajlowym



                          Koszt całości około- 8 zł
                          Koszt jednej sztuki- 0,40 gr


      SKŁADNIKI NA 20 SZT:  


  • 2 kg ziemniaków 
  • pół selera  (korzeń)
  • około 1 szklanki mleka
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera startego
  • gałka muszkatołowa mielona
  • sól, pieprz, bazylia 



     SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 
    
     Ziemniaki i seler obierz, opłucz, ugotuj w osolonej wodzie, aż będą bardzo miękkie, odcedź, zmiel lub dobrze rozgnieć. Wymieszaj z masłem i przyprawami. Energicznie mieszając dolej gorące mleko. Mieszaj aż masa będzie puszysta i gładka.



        Włóż ją do szprycy i wyciśnij do papierowych foremek. 
     Do każdej porcji wciśnij pomidorka koktajlowego i posyp serem tartym.











       Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ,
        aż się zarumienią około 15 minut.



    Ozdobić natką pietruszki. Podawać z surówką.


        EFEKT KOŃCOWY:




SMACZNEGO




1 komentarz:

  1. delikatny smak, pomidor rozlewa się po podniebieniu po prostu super :)

    OdpowiedzUsuń