sobota, 3 sierpnia 2013

Sernik na zimno z wiśniami



Polecam to pyszne ciasto. Kwaśne wiśnie wspaniale współgraj ze słodyczą serniczka i miękkiego wilgotnego biszkopta. Sernik znika w mgnieniu oka. 



SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia


SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
  • 1 kg wiśni
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki wiśniowe
  • pół opakowania paczki biszkoptów okrągłych
  • dżem wiśniowy



SPOSÓB WYKONANIA BISZKOPTU:
Białka ubij z cukry na sztywno. Dodaj żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Wlej na blachę i piecz około 30 minut w temp. 180° C.



SPOSÓB WYKONANIA MASY SEROWEJ:
Galaretki cytrynowe rozpuść w 2 szklankach wody. Poukładaj ciastka dookoła blaszki. Wierzch biszkoptu posmaruj dżemem. Ostudź galaretkę do momentu, gdy będzie gęstnieć. Połącz ją mikserem z serem i wylej na biszkopt, część owoców dorzuć do masy serowej i wymieszaj. Wstaw na chwilę do lodówki, aby zgęstniało. Na wierzchu poukładaj wiśnie i zalej masę gęstniejącą galaretką. Odstaw do lodówki, aż całkowicie stężeje. 




EFEKT KOŃCOWY:




1 komentarz: