SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 jajka
- około 50 ml mleka lub śmietany
- bułka tarta i mąka pszenna do panierowania
- olej do smażenia
- 4 plastry żółtego sera
- 4 plastry pomidora
- 4 plasterki cebuli
- sól,pieprz, 2 wyciśnięte ząbki czosnku.
SPOSÓB WYKONANIA:
Piersi kurczaka umyć i podzielić na 4 części. Kawałki mięsa delikatnie rozbić tłuczkiem ( najlepiej przez w woreczek foliowy, aby nie pokaleczyć mięsa). Następnie przyprawić mięso solą, pieprzem i czosnkiem. Jajka wymieszać z mlekiem i odrobinę posoli. Mięso najpierw obtoczyć w mące dopiero potem w jajku i bułce tartej (tak panierka lepiej trzyma się mięsa i jest smaczniejsza). Ja panieruje każdy kawałek dwa razy, wtedy kotlety są bardziej soczyste i chrupiące nawet na drugi dzień.
Smażyć z obu stron. Kotletów nie przekuwamy podczas smażenia bo stracą swoją soczystość.
Przekładamy mięso na blaszkę i na każdym układamy ser, pomidor i cebulkę( pomidora i cebule również odrobinę przyprawiłam solą i pieprzem).
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Można podawać z surówką i ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz