wtorek, 13 sierpnia 2013

kotlety z piersi kurczaka zapiekane z serem, pomidorem i cebulką





SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • około 50 ml mleka lub śmietany
  • bułka tarta i mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia
  • 4 plastry żółtego sera
  • 4 plastry pomidora
  • 4 plasterki cebuli   
  • sól,pieprz, 2 wyciśnięte ząbki czosnku.      


SPOSÓB WYKONANIA:

    Piersi kurczaka umyć i podzielić na 4 części. Kawałki mięsa delikatnie rozbić tłuczkiem ( najlepiej przez w woreczek foliowy, aby nie pokaleczyć mięsa). Następnie przyprawić mięso solą, pieprzem i czosnkiem. Jajka wymieszać z mlekiem i odrobinę posoli. Mięso najpierw obtoczyć w mące dopiero potem w jajku i bułce tartej (tak panierka lepiej trzyma się mięsa i jest smaczniejsza). Ja panieruje każdy kawałek dwa razy, wtedy kotlety są bardziej soczyste i chrupiące nawet na drugi dzień.
Smażyć z obu stron. Kotletów nie przekuwamy podczas smażenia bo stracą swoją soczystość.




   Przekładamy mięso na blaszkę i na każdym układamy ser, pomidor i cebulkę( pomidora i cebule również odrobinę przyprawiłam solą i pieprzem).
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 15 minut.  Można podawać z surówką i ziemniaczkami. 




EFEKT KOŃCOWY:




     SMACZNEGO





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz